İftar Saatleri - İllere Göre 2023 İmsakiye
1 yıl önce
A. Baspinar
878
İftar saatleri yaklaştı telaşı evlere mutlu bir hareketlilik katmaya şimdiden başlamıştır. 11 ayın sultanı olan Ramazan ayına sayılı günler kala o huzurlu ve manevi atmosferi tatmak isteyen Müslümanlar imsakiye arayışına girmiştir. İllere göre dakikalar farkıyla milyonlarca Müslüman oruçlarını açarak Allah’a olan kulluk vazifelerini yerine getirecektir.
Ramazan ayı rahmet ayı olarak bilinmektedir. Öyle ki Ramazan ayında tutulan oruçlar yapılan ibadetler diğer zamanlara oranla daha faziletlidir. Gündüzleri ve geceleri feyz ile geçirilmeli, haramlardan uzak durulmalıdır. Tutulan oruçlar nefsin yanlışlardan uzak durması için bir bakıma nefis orucudur. İftar saatleri yaklaşmasıyla birlikte Allah’ın rızasını kazanma arzusuyla oruçlar açılacaktır.
İftar Saatleri İllere Göre Saat Kaçta Başlamaktadır?
Rahmet ve mağfiret kapılarının sonuna kadar açıldığı Ramazan ayı 2023 yılında da coşkuyla karşılanmaktadır. Bu nadide ayda Hz. Muhammed (S.A.V)’e Kur’an-ı Kerim indirilmiştir. Bu denli öneme sahip ayda günahlardan arınmak, güzel başlangıçlar yapmak, Müslüman kardeşliğini göstermek için bulunmaz bir fırsattır.
23 Mart Perşembe günü ilk oruçlarını tutacak Müslümanlar için sahur vakti ve 2023 iftar saatleri Ankara başta olmak üzere şöyle başlayacaktır;
· Ankara İftar Vakti: İmsak 05:17 - Akşam 19:10
· İstanbul İftar Vakti: İmsak 05:31 - Akşam 19:25
· İzmir İftar Vakti: İmsak 05:42 - Akşam 19:32
· Konya İftar Vakti: İmsak 05:22 - Akşam 19:11
· Bursa İftar Vakti: İmsak 05:32 - Akşam 19:25
· Amasya İftar Vakti: İmsak 05:04 - Akşam 18:58
· Antalya İftar Vakti: İmsak 05:30 - Akşam 19:18
· Adana İftar Vakti: İmsak 05:12 - Akşam 18:59
Belirtilen liste içerisinde 2023 iftar saatleri İstanbul ve diğer iller için tüm ay bilgisi verilmemiştir. Geçmiş senelere ait 2016 iftar saatleri gibi bilgilere sunulan arşivlerden ulaşılmaktadır. Sadece ilk günlerin imsak ve iftar bilgileri verilmiştir. Diğer illerle kıyaslama yapılabilmesi amacıyla Amasya sahur vakti 2023 Ramazan ayı ilk gün bilgilerine erişilmektedir.
Merak ettiğiniz iller ile birlikte Amasya İftar vakti Ramazan ayı bilgilerine araştırma yaparak erişebilirsiniz. İllere göre dakika farkı olabilmektedir. Örneğin Amasya imsak vakti ile İstanbul arasında yarım saate yakın süre görülmektedir. Bu nedenle imsak ve iftar saatleri illere göre baz alınarak kontrol edilmelidir.
Ramazan Ayının Faziletleri Nelerdir, Nasıl Geçirilmelidir?
Hz. Muhammed (S.A.V.) insanların hakkı batıldan ayırması için Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayında indiğini buyurmuştur. Kur’an kulların doğru yola erişmesi için bir rehberdir. Bu durumda anlaşılıyor ki Ramazan ayında Kur’an okumanın değeri ve önemi bambaşkadır. Müminler ellerinden geldiğince Kur’an okumalı ve Allah’a olan kulluk vazifelerini yerine getirmelidir.
Mübarek Ramazan ayı girdiğinde cennet kapılarının sonuna dek açıldığı ayetler üzerinde belirtilmektedir. Bununla birlikte cehennem kapıları tamamen kapanır, şeytanlar zincire vurulur buyrulmuştur. Öyle güzellikleri sunan bir aya denk gelinmiştir ki yapılan ibadetler misliyle mükafatlandırılır. Oruçlar ile nefis terbiye edilir, iftar saatleri yaklaştıkça insanın içini manevi huzur kaplar.
Hz. Muhammed (S.A.V.) şöyle buyurmuştur. Oruçlunun sevineceği iki an vardır; İlki iftar saatleri gelince sevinir bir de Rabbine kavuştuğu orucun karşılığına sevinir. İki sevinci birden Ümmeti Muhammed’e yaşatan Allah(C.C.) nimetlerini sınırsız sunduğunu göstermektedir. Kullarından istenilen tek şey Ramazan ayının gerektiği şekilde icra edilmesidir.
Ramazan Ayı İçerisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bağışlanma müjdesi verilen aya girerken insanın kendine çeki düzen vermesi, nasıl geçireceğine dair analiz yapması gerekmektedir. İbadetlerin doğru ve düzgün şekilde yapılması kulların ilk vazifesidir. O günler içerisinde bolca Kur’an okunmalı ve kaza namazları kılınmalıdır. İftar saatleri dua ile beklenmeli ve ardından bu güzel anlara erişildiği için Allah’a şükür edilmelidir.
Oruç tutulduğu esnada kişilerde ani açlık krizleri, tansiyon şeker düşmesi gibi durumlar görülmektedir. Bu gibi durumların oluşmaması için öğünler dikkatli alınmalıdır. Dikkatten kasıt sahur diye her önüne geleni yememek, iftar saatleri içerisinde tıka basa doymamaktır. Böylelikle vücut Ramazan ayına uyum sağlayacak açlık hissi zamanla kaybolacaktır.
Ramazan ayında günlük aktiviteler de ihmal edilmemelidir. Yapılan yürüyüşler yormayacak şekilde tekrarlanmalıdır. Hareket halinde olmak yenilen gıdaların sağlıklı depolanmasını sağlamakla birlikte sindirim sistemini de güçlendirecektir. Sahurda ve iftar saatleri sonrası su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerekmektedir. Susuz kalan vücut dirençten düşmekte ve orucun tutulmasını zorlayabilmektedir.
Ramazan Ayı Paylaşma Ayıdır, İftar Saatleri Yalnız Geçmesin!
Ramazan ayına haftalar kala planlar programlar yapılmaya başlandı. İftarda kullanılacak gıda erzaklarından tutun menülere kadar hazırlanmış durumda... Bereketini birlikte sunan mübarek Ramazan ayında iftar saatleri neşe ve mutlulukla geçmektedir. Bu mutluluğu yalnız geçirmek yerine sofraları paylaşmak daha güzel değil midir?
Misafir bereketiyle gelir diye bir söz vardır. Misafirin ağırlandığı evler daha huzurlu sofraları daha bereketli olmaktadır. Bu ayın anlamı paylaşmaktır. İster muhtaç bir insanla paylaşın, isterseniz dostlarınızla…
Ramazan ayı bereketini muhabbetini huzurunu birlikte getirmektedir.
Sahur Vakti Bereket Vaktidir, Sahurunuzu Yapmadan Geçmeyiniz!
Orucun maddi manevi bereketlere vesile olacağını belirten İslam erbapları sahurun önemine değinmiştir. Mümin sahura kalkınca seher vaktini uyanık geçirmiş olacaktır. Bu vakitte bolca tövbe edilmelidir. Böylelikle manevi lezzetlerle başlayan oruç daha canlı daha istekli şekilde tutulmaktadır. Bu tür maddi manevi zenginlikleri olan sahur vakti ihmal edilmemelidir.
Posted In: Özel Günler